Rezoluce mj. odsuzuje nedostatečnou pomoc, způsobenou  proticovidovými zábranami, při požáru domu v Urumqi, který měl za následek životy deseti lidí. Ti byli ujgurského etnika, utlačované skupiny, kterou čínská vláda zavírá i do pracovních a koncentračních táborů, což jen podporuje napětí ve společnosti. Rezoluce také podporuje protesty, které jsou nejrozsáhlejším vyjádřením nesouhlasu s kroky čínského režimu od roku 1989.

„„Protestující mladí Číňané a Číňanky se nazývají Poslední generací. Jde o generaci, která má díky informační a digitální revoluci mnohem větší rozhled než generace rodičů a prarodičů – a taky docela jiné představy, jak chce naložit se svým dospělým životem a v jaké zemi ho chce prožít. Je ironií osudu, že se jim tentokrát daří tak dobře organizovat i díky tomu, že je čínská vláda zavřela na tak dlouho dovnitř se společnou frustrací. Vlastně takové vládou dirigované bytové semináře.““
─ Markéta Gregorová

Čína v současné době uplatňuje protipandemická opatření s nulovou tolerancí, tzv. zero covid. Jejich tragické následky byly spouštěčem protestů v řadě velkých měst, na ty se nabalila i frustrace s autoritářským režimem. „Ať už se čínské protesty přelijí v něco víc, nebo zůstane u požadavku návratu do normálu, Si Ťin-pchingova vláda má problém. Naší povinností je přehodnotit naši strategii vůči Číně, tedy podpořit protestující Číňany a trvat na dodržování jejich lidských práv – podporou protestů i sankcemi. Celou svou politickou kariéru opakuji, že je naším národním odkazem a povinností hledat po světě univerzální zápasy o svobodu, podobné těm, které jsme s totalitou svedli my, a využívat tuto svou nedocenitelnou zkušenost v diplomacii na jejich podporu všude po světě,“ zdůrazňuje europoslankyně Gregorová.