„Odchod Pirátů do opozice rozhodně neznamená, že budeme jen řečněním u pultíku blokovat cokoli, co vláda přinese. Budeme hlídat, jak bude vláda pokračovat v tom, co jsme začali. Budeme tuto vládu kontrolovat a vy o tom budete vědět. Budeme LEPŠÍ OPOZICE. Taková, která tu už tři roky chyběla,” uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš.

„V posledních letech se uměřená a racionální kritika vládních kroků z opozičních lavic vytratila, a to není pro tuhle zemi ani pro demokracii dobrá zpráva. Dnes před vás předstupujeme znovu jako opoziční strana. A garantujeme vám, že my rozhodně nebudeme zavírat oči, když uvidíme, že vláda obchází nebo nenaplňuje sliby, které dala občanům před volbami a vepsala je do programového prohlášení vlády. Zároveň budeme podporovat smysluplné kroky této vlády – ať už jde o ochranu obětí domácího a sexuálního násilí, moderní přístup k návykovým látkám nebo ochranu životního prostředí, rovné šance a rovná práva,” doplnila poslankyně Klára Kocmanová.

Piráti chtějí dál prosazovat politiku, která pomůže mladým lidem a rodinám. Ať už se to bude týkat rozšiřování kapacity předškolní péče, podpory studentů při vzdělávání a nebo zaměření se na péči o duševní zdraví. Dotáhnout chtějí také zákon o podpoře bydlení, který je momentálně ve druhém čtení ve Sněmovně, nebo výstavbu dostupného nájemního bydlení. „Zákon o podpoře bydlení přinese zlepšení, na které se čekalo 30 let. A nyní je na dosah ruky. Zavázali jsme se k němu nejen my, Piráti. Zavázala se k němu také celá vláda. Budeme tak i z opozice tlačit na to, aby byl tento závazek naplněn – je důležitý pro celou zemi,” zdůraznil Bartoš, který zákon připravoval. „Jsem taky rád, že se mi ještě na vládě podařilo vyjednat garanci sedmi miliard investic na výstavbu dostupného nájemního bydlení. A i na to, aby města a obce tyto finance na bytové projekty opravdu obdržely, z opozice dohlídneme,” ujistil.

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová pak uvedla: „Dál budeme pracovat na tématech, která jsme otevřeli v rámci naší iniciativy „Republika v pohybu“, kterými chceme rozhýbat ekonomiku Česka. Bojovali jsme a dál budeme bojovat za mladé rodiny: zvýšili jsme ve vládě rodičovský příspěvek na 350 000 korun - byla to podmínka Pirátů pro schválení konsolidačního balíčku, kterou jsme prosazovali jako jediní. Podpořili jsme zkrácené úvazky a nyní ve Sněmovně projednáváme, jak rozšířit dětské skupiny. My se za rodiny budeme prát dál. Navrhneme zvyšování rodičovského příspěvku stejným způsobem a tempem jako u důchodů. Cítíme stejnou odpovědnost za seniory jako za mladé rodiny.”

V České republice máme 430 000 lidí kteří jsou v dluhových pastech. Lidí, kteří si třeba půjčili u půjčkové firmy, kterým umřel jejich blízký, opustil je partner nebo se zkrátka dostali do jiné těžké situace, ve které neměli dostatek peněz na účtu, aby si poradili. A rychlejší oddlužení jim pomůže. To je přesně ten důvod, proč jsme ve vládě tři roky pracovali,” přibližuje Jakub Michálek změnu insolvenčního zákona, na které spolu s Olgou Richterovou pracoval, a který dnes začíná platit. „Oddlužení těmto lidem už nebude trvat pět let ale jen tři roky. Formulář od exekutora byl navíc šílený – deset stránek papírů psaných právničinou, které lidi neměli šanci rozumět. To mě jako právníka štvalo a přišlo mi to nesrozumitelné. Mám proto radost, že se nám upomínku od exekutora podařilo zjednodušit na dvě stránky. Zaplatit své dluhy tak bude moct každý snadno pomocí QR kódu. Zároveň bude nad dlužníkem lepší kontrola, aby možnosti oddlužení skutečně využívali jen poctiví dlužníci,” uzavřel s tím, že odchodem do opozice práce Pirátů pro lidi rozhodně nekončí.

* zdroj úvodního obrázku: ČTK / Kamaryt Michal