Hutě Liberty Ostrava, dříve Nová huť, mají dlouhou historii a byly vždy klíčovým zaměstnavatelem a průmyslovým pilířem v Moravskoslezském kraji. V posledních letech však došlo k výraznému zhoršení ekonomické situace společnosti. Významným zlomem bylo převzetí firmy britskou podnikatelskou skupinou Liberty Steel, kterou vlastní podnikatel Sanjeev Gupta. Ten je v současné době také člen představenstva společnosti Liberty Ostrava.

„V průběhu doby, kdy Liberty Steel a její představitelé řídili Liberty Ostrava, se objevilo množství indicií a důkazů naznačujících, že v rámci společnosti dochází k vážným finančním nesrovnalostem a manipulacím. Zvláště závažná jsou podezření týkající se neoprávněného vyvádění finančních prostředků ze společnosti. To mělo za následek její ekonomický útlum a následné podání insolvenčního návrhu a zjištění úpadku společnosti,“ konstatuje Zuzana Klusová.

Jako příklad podezřelého jednání uvedla Zuzana Klusová v trestním oznámení bankovní úvěr společnosti Liberty Ostrava ve výši 60,8 milionu eur (přibližně 1,5 miliardy korun) garantovaný firmě státní Exportní garanční a pojišťovací společností (EGAP). EGAP se Liberty Ostrava zavázala jako ručitel, a to za úvěr, který Liberty Ostrava dostala od německé pobočky banky Greensill Bank. Toto ručení EGAP poskytla v rámci aktivních opatření, která Vláda ČR přijala na pomoc firmám a ekonomice kvůli epidemii onemocnění COVID-19. „Zmíněné prostředky z bankovního úvěru v celkové výši 60,8 milionu eur, tedy přibližně 1,5 miliardy korun, však do Liberty Ostrava nikdy nedoputovaly, přestože je společnost musela bance splácet,“ uvádí Zuzana Klusová. Na podezřelé nakládání s financemi v Liberty Ostrava upozornil již v roce 2021 tehdejší poslanec Pirátů Lukáš Černohorský, který ve spolupráci se Zuzanou Klusovou podal podnět Finančnímu a analytickému úřadu.

Vedle podezření z neoprávněného vyvádění finančních prostředků z Liberty Ostrava, se trestní oznámení Zuzany Klusové týká i ohrožení životního prostředí ze strany firmy. „V rámci provozu huti Liberty Ostrava byly zaznamenány případy, kdy nebyly dodržovány ekologické normy a předpisy, což mohlo vést k významnému ohrožení životního prostředí a zdraví obyvatel okolních obcí,” vysvětluje Zuzana Klusová, která je zároveň předsedkyní Výboru pro životní prostředí zastupitelstva Moravskoslezského kraje.

Zuzana Klusová se dlouhodobě zabývá transformací Moravskoslezského regionu. Rodačka z Karviné se v roce 2012 spolu s hrstkou občanů postavila gigantické důlní společnosti OKD, která si v regionu nefér způsobem přivlastnila tisícovky bytů a hektary pozemků a plánovala rozšířit těžbu uhlí. Proto stála i u zrodu spolku Občané Karviné proti těžbě uhlí pod městem (dnešní S.O.S. Karviná). Podílí se také na záchraně a oživení nádraží v Karviné-Fryštátě, původně určeného k demolici. V regionu dlouho pracovala jako vedoucí nízkoprahového zařízení pro mládež. V nadcházející krajských volbách vede kandidátku Pirátů.