Leden

19. ledna 2023

Vrcholní politici už nebudou smět vlastnit média ani přihrávat dotace a zakázky vlastním firmám, i kdyby byly ve svěřenských fondech. Klíčový výbor projednal návrh Jakuba Michálka

Vymahatelný zákaz pro vrcholné politiky včetně prezidenta vlastnit mediální domy, pobírat dotace či zakázky i obnovení práva novinářů informovat o majetkových přiznáních politiků. Tato zlepšení navrhl předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek s dalšími koaličními poslanci k novele o Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí (ÚDHPSH). Ve čtvrtek návrh projednal Kontrolní výbor Sněmovny, kde jej podpořili všichni koaliční poslanci. Následně zamíří ve 3. čtení na plénum. Pravidla už nově nebude možné obcházet ani převedením mediálních domů či firem do svěřenských fondů. Pirátský návrh byl konzultován jak s ministerstvem spravedlnosti, tak vnitra. Včera o něm informoval Jakub Michálek ve svém pořadu Reflektor.

12. ledna 2023

Pavel Blažek upraví návrh o státních zástupcích, aby zákon zaručil nezávislost nejvyššího státního zástupce. Vyhoví tak Pirátům, kteří to prosadili do koaliční smlouvy

Pirátům se podařilo prosadit do připravované novely o státním zastupitelství zpřísnění podmínek pro odvolání nejvyššího státního zástupce a posílit tak jeho nezávislost na politicích. Jde o jeden z klíčových závazků programového prohlášení vlády a koaliční smlouvy. V současné době může totiž vláda na návrh ministra spravedlnosti nejvyššího státního zástupce odvolat bez udání důvodu. V připravované novele měl být původně tento stav zachován, Pirátům se ale podařilo prosadit změnu.