Duben

20. dubna 2023

Nedopustíme opakování případu Doroty Š., násilí v sociálních službách je nutné řešit systémově. Richterová iniciovala konkrétní zlepšení

Praha, 20. dubna 2023 – Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny za Piráty Olga Richterová dnes spolu s Asociací poskytovatelů sociálních služeb ČR uspořádala kulatý stůl na téma „Proti násilí v sociálních službách”. Výskyt násilí (mimochodem to je celosvětový fenomén) v sociálních službách představuje závažný problém, který výrazně ohrožuje fyzické i duševní zdraví klientů, kteří se často nemohou bránit a nemají se leckdy na koho obrátit. Tématem bylo i násilné jednání vůči seniorům. Na semináři byla řešena otázka metodických postupů pro řešení a prevenci nevhodného chování vůči klientům a zvyšování kvality systému sociálních služeb prostřednictvím vytvoření kvalitního systému včasného vzdělávání pracovníků v sociálních službách.

Březen

14. března 2023

Pomáhat lidem v sociálně vyloučených lokalitách musíme cíleně a systematicky. Olga Richterová spolu s Lucií Fukovou navštívily největší vyloučenou lokalitu v Pardubickém kraji

Česká Třebová, 14. března 2023 – Olga Richterová, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny, spolu s Lucií Fukovou, vládní zmocněnkyní pro záležitosti romské menšiny, a se zástupci Ministerstva pro místní rozvoj a organizace věnující se sociálním službám v pondělí navštívili sídliště Borek v České Třebové, které je ohrožené sociálním vyloučením. Mezi problémy, které přítomní řešili, byla školní docházka mladistvých, užívání drog a posílení sociálních služeb na sídlišti Borek. Shodli se také, že budou i nadále spolupracovat a aktivně se zapojí do zlepšení života místních obyvatel.

7. března 2023

Piráti chtějí lepší podporu rodin: navýšení rodičovského příspěvku a garanci míst pro děti v předškolních zařízeních

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová dnes na tiskové konferenci upozornila na nevýhodné nastavení současné rodinné politiky. Piráti chtějí lepší podmínky pro rodiče s malými dětmi, garanci místa v mateřské škole nebo jiném předškolním zařízení, omezení nadměrné byrokracie a v neposlední řadě navýšení rodičovského příspěvku a jeho automatickou valorizaci.