53518316121_2fe3a4a2aa_o
12. dubna 2024

Sněmovnou dnes prošel návrh, který posílí sociální služby v domácím prostředí i v azylových domech. Piráti tzv. malou novelu dlouhodobě prosazovali

Třetím čtení prošla tzv. malá novela sociálních služeb. Návrh, který spolupředložili Piráti, posílí sociální služby v domácím prostředí i v azylových domech. To znamená jednak péči, kterou nabízí hospice, zlepšení možností pro lidi, kteří o své blízké pečují sami, nebo zavádění center pro osoby závislé na návykových látkách, která by pomáhala lidem překonat závislost a zařadit se zpět do běžného života. Sociální služby tak budou dostupnější pro co nejvíce lidí.

pirati-poslanci
18. dubna 2023

Piráti prosazují korespondenční volbu, ochranu oznamovatelů korupce, podporu rodin s dětmi a nezávislou RRTV

Praha, 18. dubna 2023 – Řadu pirátských témat budou v tomto týdnu projednávat poslanci na schůzi Poslanecké sněmovny. Korespondenční volba, ochrana oznamovatelů korupce, podpora rodin s malými dětmi nebo navázání platů učitelů na 130 procent průměrné mzdy jsou návrhy, na jejichž přijetí mají Piráti dlouhodobý zájem, zpravidla už z minulého volebního období. Na tiskové konferenci Pirátů před zasedáním Sněmovny o nich promluvili Piráti Ivan Bartoš, Olga Richterová a Jakub Michálek.

Olga Richterová bílá brýle
4. dubna 2023

Piráti odmítají prodloužení fungování kojeneckých ústavů o dva roky

Praha, 4. dubna 2023 – Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny za Piráty Olga Richterová upozornila na možnou změnu, která by prodloužila působení kojeneckých ústavů do roku 2026 místo do konce roku 2024. Transformaci ústavů pro nejmenší děti v minulém volebním období navrhla Richterová zákonem, který Sněmovna schválila v roce 2021 a určila tak více než tříleté přechodné období. Počet dětí v těchto zařízeních se trvale snižuje, z většiny se nyní nejedná o kojence, ale o děti předškolního i školního věku. Působení kojeneckých ústavů proto ztrácí smysl.