Michálek_knihovna
2. srpna 2023

Senátem prošlo zpřísnění zákona o střetu zájmů, který prosazují Piráti. Omezí zneužívání médií a dotace pro politiky

Zneužívání médií vrcholnými politiky i jejich k přístup k dotacím se výrazně ztíží. Senát dnes schválil klíčový pirátský návrh protikorupčního zákona, který výrazně omezí střet zájmů u vysoce postavených politiků. Zákon navrhla skupina poslanců v čele s Jakubem Michálkem, předsedou poslaneckého klubu Pirátů, který pro myšlenku nadchl i koaliční partnery. „Chceme tu politiku s čistým štítem. A taky reálně dodat změnu, abychom udělali pořádek v tom, co jsme kritizovali na minulé vládě. Nejsme a nechceme být jako oni. Přísnějším zákonem o střetu zájmů zabraňujeme prorůstání politických zájmů, mediálních domů a dotačního podnikání do jednoho velkého spletence. Teď víc než kdy jindy potřebujeme posílit důvěru ve správu státu a ukázat, že politické dotační podnikání a manipulace titulků nejsou normální. A to bez ohledu na to, v jakém dresu politik kandiduje,” vysvětlil Michálek.

michalek_main
16. června 2023

Stopka na zneužívání médií vrcholnými politiky i přihrávání dotací členům vlády. Sněmovna schválila zpřísnění zákona proti střetu zájmů

Sněmovna dnes finálně schválila pirátský návrh, který zamezí střetu zájmů u vysoce postavených politiků. Novela zpřísňuje stávající zákon a zavádí skutečnou vymahatelnost v případě, že politik vlastní mediální domy nebo pobírá veřejné dotace či investiční pobídky a zároveň je členem vlády. „Narovnáváme prostředí v naší zemi, zabraňujeme vzájemnému prorůstání politiky, velkých mediálních domů a obchodních koncernů. Místo dosavadních nejasných pojmů zavádíme definici skutečného majitele, zákon tedy nepůjde obejít například svěřenskými fondy,” uvedl předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

michalek_main
12. května 2023

Sněmovna bude řešit stopku na střet zájmů politiků. 107 poslanců požádalo o mimořádnou schůzi

Praha, 12. května 2023 - Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek shromáždil ve spolupráci s dalšími předsedy koaličních klubů podpisy pro svolání mimořádné schůze, která se bude zabývat jeho návrhem na vyřešení střetu zájmů politiků. Návrh Pirátů zavádí skutečnou vymahatelnost zákona v případě, kdy vysoce postavený politik je zároveň vlastníkem mediálních domů nebo pobírá veřejné zakázky. Návrh zároveň vrací možnost nahlížet do majetkových přiznání politiků a kontrolovat jejich příjmy ze strany občanů a bude také nemožné zákon obcházet převodem majetku do svěřenských fondů. Schůze se bude konat v pátek 19. května od 9 hodin.

52394725398_a1a9317a3f_o
2. května 2023

Piráti očekávají odvolání Köppla z RRTV. O korespondenční volbě a střetu zájmů jsou připraveni jednat na mimořádné schůzi

Nevyřešený střet zájmů marketéra ANO Daniela Köppla, který zároveň jako radní působí v Radě pro rozhlasové a televizní vysílání s měsíční odměnou 90 tisíc korun, zavedení korespondenční volby a konec vlastnictví médií politiky, to jsou pro Piráty stěžejní body programu jednání Poslanecké sněmovny v tomto týdnu. Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová a předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek se dnes k těmto tématům vyjádřili před začátkem schůze.

Olga Richterová bílá brýle
2. února 2023

Výbor potvrdil střet zájmů v mediální radě, na který upozornila Pirátka Richterová. O odvolání spolupracovníka Andreje Babiše rozhodne Sněmovna

Praha, 2. února 2023 – Volební výbor Poslanecké sněmovny dnes doporučil odvolání Daniela Köppla z postu člena Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Odvolání kvůli střetu zájmů navrhla místopředsedkyně Sněmovny za Piráty Olga Richterová. „Členem Rady, která má být ze zákona nestranná a nezávislá, nemůže být člověk, který vystupuje jako člen kampaňového týmu Andreje Babiše. To je jasné porušení zákona. Nelze připustit to, aby člověk, který hájí zájmy mediálního magnáta, dohlížel na nestrannost veřejnoprávních médií v Česku. Naše země by se tím přiblížila praxi obvyklé v režimech s autoritářskými sklony. To nedopustíme,” komentovala doporučení výboru Olga Richterová.

Olga
2. února 2023

Místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová: Vyzývám výbor, aby doporučil odvolání pana Köppla z mediální rady, není nestranný

Praha, 2. února 2023 – Dnes proběhne jednání Volebního výboru Poslanecké sněmovny ve věci střetu zájmů Daniela Köppla, člena Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Jednání je na podnět místopředsedkyně Poslanecké sněmovny za Piráty Olgy Richterové. Daniel Köppl pracuje pro předsedu i místopředsedu hnutí ANO, získal od hnutí ANO odměnu a veřejně se aktivně angažoval v kampani prezidentského kandidáta Andreje Babiše. Zákon přitom ukládá členovi Rady být zárukou nezávislosti a nestrannosti. Důvěru ve svou nestrannost svým jednáním pan Köppl podle Olgy Richterové ztratil.

Olga Richterová bílá brýle
18. ledna 2023

Piráti upozornili na střet zájmů, člen vysílací rady pracuje na kampani Andreje Babiše a obdržel od hnutí ANO platbu

Piráti upozornili na další střet zájmů kolem hnutí ANO. Člen státní Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Daniel Köppl je součástí volebního týmu prezidentského kandidáta Andreje Babiše. Rada má být přitom ze zákona nestranná a nezávislá. „Podle Pirátů jde o jednoznačný střet zájmů. Pokud dohlížíte na nezávislost médií, nemůžete zároveň dělat v politické straně či hnutí a vystupovat v jejich prospěch. Pravidla musí platit pro všechny. Na nezávislost médií v Česku nemůže dohlížet někdo, kdo pracuje v prezidentské kampani mediálního magnáta. Tím bychom se dostávali na úroveň autoritářských a nesvobodných režimů,” uvedla pirátská místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová.