52028332458_825b086f70_o (1)j
26. června 2024

Piráti podpořili na vládě posílení nezávislosti veřejnoprávních médií. Podařilo se jim také zaříznout bizarní šmírování

Česká televize a Český rozhlas jsou jakožto média veřejné služby nenahraditelným zdrojem informací a pilířem svobodné a demokratické společnosti. Piráti proto dnes na vládě podpořili návrh, který pomůže jejich roli zajistit i do budoucna. Na příkladu sousedních zemí je totiž zřejmé, jak fatální důsledky může likvidace veřejnoprávních médií mít. Díky zvýšení koncesionářských poplatků budou moci veřejnoprávní média i nadále poskytovat kvalitní službu lidem. Nově také budou plnit vzdělávací roli v boji proti šíření dezinformací, což byl pirátský požadavek. I přes odpor Pirátů však vládou prošel návrh, který rozšiřuje okruh poplatníků koncesionářských poplatků o příjemce internetu, tedy například držitele mobilních telefonů. A to bez ohledu na to, zda na telefonu veřejnoprávní média sledují. Proti návrhu se budou Piráti stavět i při projednávání ve Sněmovně. Už nyní se povedlo vybojovat vyškrtnutí pasáže, podle které by poskytovatel internetu musel na vyžádání lézt lidem do soukromí a hlásit, kdo má připojení a kdo ne.

signal-2024-06-24-173050_020
26. června 2024

Posílení vývoje her, animace i seriálů: Piráti se zasadili o vznik Fondu audiovize, který podpoří krom filmů i další audiovizuální tvorbu

Piráti na dnešním jednání vlády podpořili rozsáhlou novelu, která transformací Fondu kinematografie zavádí Fond audiovize – rozšíření státní podpory i na další oblasti audiovizuální umělecké tvorby, která více odpovídá současné době a uměleckým záměrům moderní produkce. Stát tak nebude podporovat jen klasický film, jako tomu bylo doposud, ale i další oblasti moderní audiovize jako jsou seriály, animace či výroba počítačových her. Novela vznikla v součinnosti s odbornou veřejností a stakeholdery, Piráti se speciálně zasadili o kategorii podpory gamingu, která vychází i z programového prohlášení vlády. Součástí zákona bude také přehlednější struktura filmových pobídek po vzoru jiných zemí v Evropské unii, což má výrazný pozitivní přínos a návratnost do státního rozpočtu.

51797039720_0b114313a7_o
21. února 2024

Za první měsíc si eDoklady stáhlo téměř 300 tisíc občanů, rychle přibývají i noví ověřovatelé

Aplikace eDoklady, kterou Digitální a informační agentura (DIA) spustila 20. ledna, má v telefonu již téměř 300 tisíc občanů. eDoklady lidem slouží k pohodlnějšímu a bezpečnějšímu prokazování směrem k úřadům, soukromým subjektům, ale i mezi sebou. Počet ověřovatelů se od startu aplikace téměř zdesetinásobil. Další vlnu zájmu se čeká od července, jelikož od 1. 7. musí digitální občanky přijímat Policie ČR, finanční úřady či úřady práce.

signal-2024-01-13-143007_002
13. ledna 2024

Piráty dál povede Ivan Bartoš. Stranu provede nadcházejícím supervolebním rokem i volbami do Poslanecké sněmovny

Ivan Bartoš opět obhájil svůj post předsedy České pirátské strany. V hlasování Celostátního fóra Pirátů, tedy všech členů a členek strany, zvítězil ve druhém kole volby. Získal 556 hlasů z celkem 874 hlasujících. Markéta Gregorová získala 300 hlasů. Ivan Bartoš tak Piráty povede v následujícím dvouletém funkčním období a provede je nadcházejícím supervolebním rokem i volbami do Poslanecké sněmovny.