Ivan Bartoš s důchodci
5. prosince 2023

Stavět byty chtějí tři čtvrtiny obcí. Ministr Bartoš jim nabízí pomoc v programu Bydlení pro život

Se svým bytovým fondem není spokojeno 69 % samospráv a zároveň ho 72 % chce rozšiřovat nebo rekonstruovat. Vyplývá to z reprezentativního průzkumu, který provedlo Ministerstvo pro místní rozvoj ve spolupráci se Svazem měst a obcí ČR. Více než polovina obcí s rozšířenou působností má zájem zřídit kontaktní místa pro bydlení, se kterými počítá návrh zákona o podpoře v bydlení. MMR také na financování výstavby pro obce připravilo nebo chystá řadu investičních nástrojů.

Ivan_Bartoš_Sněmovna
13. září 2023

eDoklady se posunuly do další fáze, od nového roku můžete mít občanku v mobilu

Vláda dnes schválila možnost používat k fyzickému prokázání totožnosti digitální občanský průkaz. Díky novele zákona o právu na digitální služby, který předložil místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš, budou muset od ledna 2024 ústřední správní úřady tyto eDoklady přijmout. Vláda tímto krokem dala zelenou nově chystané aplikaci eDoklady z dílny Digitální a informační agentury, která bude sloužit k prokazování totožnosti jako alternativa k plastovému občanskému průkazu. Od ledna příštího roku bude ke stažení na App Store a Google Play.

Ivan Bartoš Gestikuluje
28. srpna 2023

Ivan Bartoš: Zákon o podpoře v bydlení je investicí do budoucnosti

Ochránit 1,3 milionu lidí ohrožených ztrátou bydlení a pomoci lidem v bytové nouzi, kterých je v České republice zhruba 154 tisíc, z toho dvě třetiny rodiny s dětmi. To jsou dva hlavní cíle návrhu zákona o podpoře v bydlení, který dnes na kulatém stolu v Poslanecké sněmovně společně představily Ministerstvo pro místní rozvoj a Ministerstvo práce a sociálních věcí.

IvanBartosCivilni
5. června 2023

Konspirační weby už nedosáhnou na veřejné peníze. MMR s experty připravilo metodiku pro mediální zakázky

Metodika pomůže veřejným institucím zajistit, aby se jejich online inzerce neobjevila na portálech, na kterých by mohla poškodit jejich dobré jméno. Patří mezi ně hlavně konspirační a dezinformační weby. Metodika doporučuje například úřadům nebo státem ovládaným podnikům postupy pro zadávání inzerce, které firmy v soukromém sektoru už delší dobu běžně používají.

ivan-bartos-snemovna
24. března 2023

Poslanci schválili novelu zakázkového zákona. Omezí korupci i plýtvání penězi ve státní správě

Úprava zákona o veřejných zakázkách sníží administrativní zátěž, zabrání firmám s nečistou minulostí uspět ve veřejných tendrech a umožní úřadům sdílet zdroje mezi sebou. Novelou se teď budou zabývat senátoři.