KlaraNaSeminari-Upraveno2
19. září 2023

Česko bude mít více větrníků i fotovoltaik.Piráti tlačí na podporu obnovitelných zdrojů energie

Nutnost zrychlení povolovacích procesů pro stavby obnovitelných zdrojů energie, vyšší investice do energetických úspor, přenosových sítí či akumulace. Takové jsou jedny z hlavních závěrů semináře Výzvy transformace energetiky a aktuální stav přípravy energetických strategií v České republice, který uspořádala místopředsedkyně Výboru pro životní prostředí Klára Kocmanová (Piráti). Hlavním tématem odborného panelu, v němž vystoupili zástupci energetických firem, asociací, akademické sféry a nevládních organizací, byla náhrada uhlí v klíčových segmentech energetiky v příštích letech.

assets/img/articles/2022/peksa-07-2022.jpg
14. září 2022

Prošla další část balíčku Fit for 55. Podle Peksy to povede k ještě rychlejší nezávislosti na Rusku

Štrasburk, 14. září 2022 – Rychlejší snížení závislosti na ruském plynu a zvýšení energetické účinnosti. S tím přichází směrnice o obnovitelných zdrojích (RED 2) a o energetické účinnosti (EED), které dnes schválili europoslanci. Oba předpisy jsou součástí klimatického balíčku Fit for 55 a reagují také na válku na Ukrajině. Podle pirátského europoslance Mikuláše Peksy se díky pravidlům obejde evropský energetický mix bez ruského plynu i bez nadměrné emisní zátěže. Usnadní se také nástup komunitní energetiky nebo syntetických paliv.

assets/img/articles/2022/europoslanci_plenum.jpg
14. září 2022

Dostupné ceny energií, válka ale i ochrana soukromí. To jsou podle Pirátů největší výzvy Evropské unie

Štrasburk, 14. září 2022 – Energetická bezpečnost, dostupné ceny energií, ale také otevřenost vůči novým členům a ochrana soukromí občanů. To by měly být podle pirátských europoslanců hlavní priority Evropské unie na příští rok. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen v dnešním tradičním projevu zhodnotí uplynulý a rok a představí, čemu se bude věnovat. Podle Pirátů by měla představit zejména konkrétní detaily společného evropského řešení energetické krize.