poslanciaministri final_159
9. července 2024

Stop násilí na dětech a domácímu násilí. Piráti dnes ve Sněmovně podpořili návrhy, které lépe ochrání oběti a napomohou prevenci

Piráti se dnes znovu postavili na stranu obětí a řekli násilí jasné “ne”. Do druhého čtení dnes poslanci posunuli novelu občanského zákoníku, která zavede jednotnou definici domácího násilí a přispěje tak k efektivnější ochraně obětí, i novelu, která zakáže tělesné trestání dětí. Násilí totiž často podněcuje další násilí a přispívá k začarovanému kruhu patologického chování ve společnosti. Ten je potřeba přerušit.

signal-2024-06-25-115432_002
25. června 2024

Pravidla pro lobbisty se blíží: Politici a odborníci řešili s lobbisty nový zákon

Lobbing musí být transparentní, aby bylo možné důsledně rozlišovat mezi lobbováním a mezi klientelismem. Proto je důležité zavést pravidla pro lobbování, které Piráti dlouhodobě prosazují a která jsou standard v západních demokraciích. Právě to a mnoho dalšího zaznělo na semináři, který v úterý uspořádal předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek ve spolupráci s neziskovou organizací Rekonstrukce státu.

signal-2024-05-24-134104_002
24. května 2024

Dětský ombudsman pomůže v ochraně práv dětí. Novelu zákona, kterou připravil pirátský ministr Michal Šalomoun, dnes poprvé projednala Sněmovna

Česká republika se významně přiblížila k ustavení funkce dětského ombudsmana. Poslanecká sněmovny dnes posunula do dalšího čtení novelu zákona o veřejném ochránci práv z dílny ministra pro legislativu a předsedy Legislativní rady vlády Michala Šalomouna. Pokud novelu zákona Parlament stihne projednat letos, mohla by začít platit již od příštího roku.

51749261087_30247bcdbc_o
15. března 2024

Komentář Michala Šalomouna k manželství pro všechny

Na konci února po dlouhých debatách došlo v dolní komoře Parlamentu na závěrečné hlasování o poslaneckém návrhu, který měl zavést do našeho právního řádu narovnání práv párů stejného pohlaví v jejich svazcích, známého jinak pod pojmem manželství pro všechny. Co se stalo? Tento původní návrh podporu poslanců nakonec nezískal. Ale schválen byl kompromisní návrh, který do občanského zákoníku zavádí pojem partnerství.

Projev Michala Šalomouna
6. března 2024

Stop korupci a klientelismu: Piráti dnes na vládě prosadili jasná a vymahatelná pravidla pro lobbování

Vláda dnes schválila návrh zákona o lobbování v České republice. Jeho cílem je nastavit transparentní pravidla pro lobbing a omezit korupci, střet zájmů a klientelismus. Jedná se o další důležitý protikorupční zákon, o jehož schválení Piráti dlouhodobě usilují. Do návrhu se díky pirátským ministrům podařilo prosadit, aby se zákon vztahoval také na prezidenta, asistenty poslanců a senátorů nebo členy poradních orgánů vlády a obsahoval adekvátní sankce za jeho porušení. Tato důležitá opatření v původním návrhu zákona z dílny Ministerstva spravedlnosti chyběla, na což upozornily Legislativní rada vlády a Rada vlády pro koordinaci boje s korupcí, kterým předsedá ministr pro legislativu Michal Šalomoun.