51749261087_30247bcdbc_o
15. března 2024

Komentář Michala Šalomouna k manželství pro všechny

Na konci února po dlouhých debatách došlo v dolní komoře Parlamentu na závěrečné hlasování o poslaneckém návrhu, který měl zavést do našeho právního řádu narovnání práv párů stejného pohlaví v jejich svazcích, známého jinak pod pojmem manželství pro všechny. Co se stalo? Tento původní návrh podporu poslanců nakonec nezískal. Ale schválen byl kompromisní návrh, který do občanského zákoníku zavádí pojem partnerství.

https __majak.pirati.cz_media_images_52028293871_2cdf820aaa_o.original
27. června 2023

Piráti prosazují manželství pro všechny, posílení nezávislosti státních zástupců i konec monopolu VZP

Piráti budou tento týden na plénu Poslanecké sněmovny prosazovat klíčové změny zákonů. Jednou z nejvýraznějších je zavedení manželství pro všechny. „Mezi manželstvím a registrovaným partnerstvím jsou rozdíly v důstojnosti, postavení dětí, jejich práv, a mnoha dalších praktických i ekonomických otázkách. Nikoho skutečně nepoškodí, když budou mít všichni lidé stejná práva, naopak. Proto opravdu není na co čekat,” řekla k návrhu pirátská poslankyně Klára Kocmanová. Piráti budou také prosazovat posílení nezávislosti úřadu nejvyššího státního zástupce a konec monopolu VZP.